M A T I Č N I   M L E Č E K


  Matični mleček je belkasta, mleku podobna tekočina, ki jo izločajo čebele delavke v času, ko opravljajo še dolžnosti »dojilj«. Mleček nastaja v posebnih žlezah, ki so vidne kot dva mešička ob glavi in ki pozneje zakrnijo. Z matičnim mlečkom hranijo svoj zarod ličink tri zaporedne dneve, pozneje pa z drugačno pičo, ki je sestavljena iz mešanice medu in cvetnega prahu. Le tiste ličinke, ki jim je namenjena kraljevska bodočnost in ki so nameščene tudi v večjih celicah satovja, dobivajo matični mleček v izobilju. Tudi pozneje, ko je njihov razvoj že končan, jih delavke krmijo izključno s to hrano.
  Očitno je torej, da matični mleček ni le živilo, ki zagotavlja obstoj čebeljega rodu nasploh, ampak je v njem posebna moč, zaradi katere se iz enakih ličinh namesto navadnih delavk razvijejo matice, Že ličinka delavke poveča svojo tcžo v petih dneh tisočkrat, bodoča matica, ki je ves čas na taki dieti, pa se v istem času poveča za dva tisoč-krat. Teletu na primer šele v enem letu uspe napraviti to, kar čebelja ličinka opravi v enem dnevu. Odrasla, oplojena matica, hranjena s to res »kraljevsko« hrano, lahko zato izleže kar 2.000 jajčec na dan. V naravi prav redko lahko srečamo kaj podobnega.
  Matični mleček ima izredno bogato hranilno sestavo, kar so vedeli že faraoni že pred tisočletji v daljnem Egiptu.
  Biološko aktivne snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, amino in nukleinske kisline, minerali, vitamini ter hormoni so dragoceno dopolnilo prehrane. Krepijo življensko moč in odpornost, zavirajo procese staranja, vspodbujajo celično presnovo kože ter izboljšujejo tek in pomagajo pri oslabelosti po bolezni.