V O S E K

Poleg vsestranske uporabe čebeljega voska v različnih industrijskih panogah, je čebelji vosek zelo cenjen tudi v medicini, saj ga omenjajo vse farmakopeje[uradni farmacevtski priročnik, ki vsebuje osnovne podatke o zdravilnih surovinah, njihovem predelovanju v zdravila in navodila za kontrolo zdravil.]. Prav tako je nepogrešljiva surovina v kozmetičnih izdelkih, zlasti kremah in mazilih. Priporočajo ga zaradi dveh lastnosti:
  • kremi ali mazilu daje primerno viskoznost
  • vsebuje veliko vitamina A in F.
  • Znano je, da vsebuje 100 g čebeljega voska 4096 internacionalnih enot vitamina A, medtem, ko je v enaki količini govejega mesa le 60 enot.
    Že samo mazílo, pripravljeno iz voska in mastnega olja, posebno mandljevega, je kvalitetna mazilna podlaga za številne kozmetične izdelke. Koži daje mehkobo, vlažnost in elastičnost, ščiti pa tudi pred kožnimi obolenji, saj je vitamin A, ki ga vsebuje, tipičen kožni vitamin.
    Če nam tehnološki postopek in standard končnega izdelka dovoljuje, uporabljamo nebeljeni, to je rumeni vosek, ki vsebuje tudi smole in nekaj propolisa (zato ima prijeten vonj ). Beljeni vosek je sicer na pogled lepši, vendar prijetnih organoleptičnih lastnosti nima več.